Melitta Barista T Smart F830-102 Review » Lees dit Eerst.. (2024)

Inhoudsopgave

  • De Melitta Barista T Smart F830-102 is als beste koffiebonen machine uit onze test van 2020 gekomen.
  • Met de Melitta Barista T Smart F830-102 heb je keuze uit 18 koffievarianten
  • Geheugen voor 4 eigen koffiespecialiteiten
  • Dankzij het dubbele bonenreservoir verwissel je snel van koffiebonen. Handig wanneer je decafe koffie drinkt.
  • Houd er rekening mee dat het een flink apparaat is
Melitta Barista T Smart F830-102 Review » Lees dit Eerst.. (1)

Weinig tijd?

Ga Direct naar de Conclusie

In het kort: wat kun je wél en niet verwachten?

Melitta noemt het zelf: de stille alleskunner. De Melitta Barista T Smart is inderdaad een veelzijdig apparaat met vele mogelijkheden voor een goede prijs. Het is het meest luxe koffiezetapparaat uit de collectie van Melitta. Wat kun je allemaal verwachten?

Keuze uit maar liefs 18 koffiespecialiteiten en de mogelijkheid om twee cappuccino’s of latte macchiato per keer te maken. De dubbele bonenreservoir is handig wanneer je af en toe decafe koffie wilt drinken of gewoon eens andere bonen wilt proberen.

De bediening is heel eenvoudig: het apparaat heeft een LCD scherm met touchgevoelige toesten. Via de Melitta Connect App kun je koffie zetten via je smartphone app.

Uit recencies van gebruikers blijkt dat De Melitta Barista T best veel lawaai maakt bij het malen van de bonen ondanks dat Melitta het promoot als een stille koffiemachine. De meeste machines (volautomaat) hebben hier last van, maar dan hadden ze het natuurlijk niet moeten promoten.

Algemene eigenschappen

  • Koffierecepten: o.a. Café Crème, Espresso, Latte macchiato, Cappuccino, Warme melk, Cafe Creme, Espresso
  • Inhoud waterreservoir: 1,7 liter
  • Dubbele bonenreservoir: 2 x 125 gram
  • Geheugen voor 4 koffieprofielen
  • Meegeleverde Smart waterfilter

Melitta T Smart: iets voor jou?

De Melitta T Smart is voor cappuccino-liefhebbers die graag de volledige controle hebben over de smaak van de koffie. Met de Melitta T ben je de baas over de koffiesterkte, koffie- en melkvolume en de watertemperatuur waarmee het zelfs de veeleisende koffiedrinker tevreden stelt.

Minder geschikt voor? De Barista T Smart F83 is minder geschikt voor koffieliefhebbers op budget, mensen die alleen zwarte koffie drinken of grootgebruikers die meer dan 15 kopjes koffie per dag zetten.

De voor- en nadelen

  • 18 koffievariaties
  • Geheugen voor koffieprofielen
  • 2 cappuccino’s tegelijk
  • Uitneembare zetgroep
  • Dubbele bonenreservoir
  • Smartphone app bediening
  • Redelijk klein waterreservoir

Onze beoordelingen

Vormgeving & het ontwerp

De Melitta Barista T Smart ziet er naar mijn mening strak uit dankzij de zwarte behuizing en een mooie afwerking met chroom. Het is een flink groot apparaat dus dat is wel iets om rekening mee te houden.

De twee bonenreservoirs bevinden zich aan de bovenkant van de machine – net als het vakje voor de gemalen koffie. Het vakje voor de gemalen koffie kun je gebruiken voor wanneer je geen koffiebonen in huis hebt.

Aan de zijkant van de machine vind je het afneembaar waterreservoir van 1,7 liter. Bij veelvuldig gebruikt zal je deze regelmatig moeten bijvullen. Vergeet niet dat je hier ook ook de meegeleverde waterfilter in plaats waardoor er nog minder water in past. Drink je meer dan 10 kopjes koffie per dag? Houd er dan rekening mee dat je het reservoir regelmatig moet bijvullen.

Het lekbakje en andere kleine onderdelen voelen redelijk ‘goedkoop’ aan. Ook had het lekbakje best wat groter gemogen: het werkt dan ook beter om hier een leeg kopje onder te zetten. Maar dit is bij de meeste machines het geval.

Afmetingen: 46,7 cm x 25,9 cm x 37,2 cm.

De smaak van de koffie

Met de Melitta Barista T Smart zet je lekkere koffie volgens vele gebruikers. Van een traditionele espresso tot een heerlijke cappuccino en latte macchiato met zijdezacht schuim. De espresso heeft een mooie cremelaag en je past eenvoudig de sterkte of hoeveelheid aan met My Coffee.

De keuze met de Melitta Barista T Smart is reuze. Zo kun je kiezen uit 18 koffiespecialiteiten: van een espresso doppio tot een flat white of een café crème. Ook is het mogelijk om alleen heet water, melkschuim of warme melk.

Een groot pluspunt is het dubbele bonenreservoir. Zo kun je eenvoudig een andere koffie proberen of switchen naar cafeïnevrije koffie. Inhoud bonenreservoir: 2 x 125 gram. Dit kan tegelijkertijd ook een nadeel zijn, want als je geen belang hebt bij 2 soorten koffie is een bonenreservoir van 125 gram na een aantal kopjes leeg. Je zult dan tussendoor van reservoir moeten switchen (via een schakelaar bij het bonenreservoir.

Op zoek naar een volautomatische espressomachine met een ruim bonenreservoir én dezelfde mogelijkheden? Overweeg dan de Philips / Saeco Xelsis SM7580/00

Het melksysteem

Het melksysteem van de Melitta Barista T smart bestaat uit een melkslang en een meegeleverde melkbeker. Wil je een cappuccino of latte macchiato zetten dan dien je eerst het melkslangetje vast te koppelen. Vervolgens zet je met één druk op de knop een cappuccino en flat white.Melk opschuimen is zo gepiept, maar het koppelen van de melkslang is wel weer een extra handeling.

Het grote voordeel van de Barista T Smart F83 is dat je melkspecialiteiten per keer kunt zetten. Dit is handig wanneer je visite hebt. Zo ben je minder tijd kwijt. Na afloop plaats je de losse melkbeker in de koelkast voor de volgende ronde.

De bediening

De bediening van de Melitta Barista T smart werkt zeer aangenaam dankzij het touch bedieningspaneel. Met één touch op één van de pictogrammen zet je eenvoudig en snel een espresso doppio of latte macchiato. Aan de zijkant van het bedieningspaneel stel je de koffiesterkte of de hoeveelheid in. Het LCD schermpje is wel wat aan de kleine kant, wat het apparaat minder geschikt maakt voor mensen die moeite hebben met het lezen van kleine lettertjes.

Dankzij de Melitta Connect App kun je deze volautomatische koffiemachine bedienen via de smartphone. De verbinding wordt via bluetooth gemaakt, maar ik heb van verschillende bezoekers vernomen dat dit lang niet altijd even goed werkt.

Via de Melitta Connect App zet je koffie op een afstand, stel je jouw favoriete koffierecepten samen en ontvang je meldingen wanneer je de reinigingsprogramma’s dient te doorlopen. Via de app maak je heel eenvoudig je favoriete koffie door de gewenste sterkte, koffie en melkvolume en bereidingsvolgorde in te stellen. Het verschilt natuurlijk per persoon of je de App in de praktijk ook echt gaat gebruiken.

Extra functionaliteiten

Het moge duidelijk zijn dat je met de Melitta Barista T Smart een luxe volautomatische koffiemachine in huis haalt. Een groot pluspunt aan deze machine is dat je 2 melkspecialiteiten tegelijk kunt zetten, over 2 bonenreservoirs beschikt en de machine via smartphone kunt bedienen (moet de verbinding wel werken natuurlijk).

Via My Coffee is het mogelijk om zelf koffierecepten aan te maken. Een koffierecept is een samenstelling van jouw favoriete instellingen die je met 1 druk op de knop raadpleegt.

Schoonmaak & onderhoud

Het gemak van een volautomatische koffiemachine is dat het al het schoonmaakwerk uit handen neemt. Toch zijn er aan aantal dingen die je zelf regelmatig moet doen. Gelukkig geeft de Melitta T Barista een melding dus dan weet je precies wat je moet doen.

Reinigingsprogramma doorlopen

De Melitta Barista T geeft een melding wanneer je het schoonmaakprogramma dient te doorlopen. Het is belangrijk dat je dit regelmatig doet om de zetgroep en andere componenten goed schoon te maken. Overgebleven koffieresten zorgen namelijk voor een bittere koffiesmaak en bovendien is het natuurlijk niet goed voor de levensduur van je machine.

Voor het schoonmaakprogramma heb je een reinigingstablet nodig. Melitta raadt net als alle andere merken aan om haar eigen reinigingstabletten te gebruiken. In de doos zitten reinigingsmiddelen die je nodig hebt: zoals een melksysteem reiniger en reinigingstabletten.

Ontkalken niet nodig

Bij de Melitta Barista T smart zit standaard een waterfilter inbegrepen. Met het gebruik van een waterfilter hoef je niet te ontkalken. Houd er wel rekening mee dat je deze regelmatig moet vervangen, afhankelijk van het gebruik en de waterhardheid in jouw regio.

Het voordeel van de Melitta Barista T smart is dat de zetgroep uitneembaar is. Tijdens het schoonmaakprogramma wordt deze automatisch gereinigd, maar is het ook aan te raden deze onder de kraan af te spoelen.

Onze conclusies: wél of geenBarista T Smart F83 kopen?

Het is niet voor niks dat de Melitta Barista T Smart in onze test als beste volautomatische koffiemachine uit de test is gekomen. Het is een complete koffiemachine die van alle gemakken voorzien is. Ben je op zoek naar een luxe koffiezetapparaat dan zit je goed met deze Melitta Barista Smart T.

Houd er dus rekening mee dat de bonenmaler meer geluid maakt dan Melitta je doet vermoeden én dan het apparaat flink veel ruimte inneemt.

Op budget?

Als je op budget bent dan is de Melitta T Smart waarschijnlijk niet iets wat je zoekt. In dit geval raad ik je de Philips 2200 serie EP2220/10 aan waarmee je eveneens met één druk op de knop een espresso of een cappuccino zet. Uiteraard heeft deze koffiemachine een stuk minder mogelijkheden, maar je betaald er dan ook de helft voor in vergelijking met de Barista T Smart.

Grootverbruiker?

Met een waterreservoir van 1,7 liter zal je deze regelmatig moeten bijvullen, als je meer dan 10 bakjes koffie per dag drinkt. Overweeg dan een koffiemachine met een grotere waterreservoirs zoals de Krups Evidence EA8908 Deze is een stuk goedkoper, maar heeft een waterreservoir van 2,3 liter.

De beste bouwkwaliteit?

Bij de Barista T Smart Melitta zijn de meeste onderdelen en de behuizing van plastic. Ik weet niet hoe lang dit mee zal gaan. Coolblue beweerd dat de kwaliteit van middenklasse is. Wil je een koffiemachine van topklasse? Wellicht dat een merk zoals Jura dan beter bij je past. Houd er echter wel rekening mee dat je daarvoor flink in de buidel moet tasten en je er minder mogelijkheden voor terug krijgt.

Op zoek naar een kleine apparaat?

Zoals eerder aangeven is de Melitta T barista een flink apparaat. En dat is ook niet zo heel gek als je je bedenkt wat die allemaal kan. Dit maakt deze volautomaat minder geschikt voor een kleinere keuken. Heb je beperkte ruimte in de keuken? Overweeg dan de Melitta Caffeo Solo als je alleen zwarte koffie drinkt of de Jura ENA 8 wanneer je ook graag melkspecialiteiten drinkt.

Melitta Barista T Smart F830-102 Review » Lees dit Eerst.. (10)

Melitta Barista T Smart F830-102

Bekijk de Laagste Prijs

Wat klanten zeggen

Bij het reviewen van een koffiemachine kijken we ook altijd naar de klantenrecensies van gebruikers. Over het algemeen zijn mensen te spreken over het apparaat, de mogelijkheden en de smaak van de koffie.

Er zitten een aantal reviews tussen waarbij mensen aangeven dat het apparaat snel defecten vertoont. Je moet natuurlijk ook een beetje geluk hebben, maar mocht er iets defect zijn dan verwacht je natuurlijk wel een goede service. In een aantal recensies lees ik gebruikers met deze defecten teleurgesteld waren over de service van Melitta.

Een veelgehoorde klacht is ook het geluid dat het apparaat maakt tijdens het malen van de koffiebonen. In principe is dit normaal, want koffiebonen zijn nu eenmaal hard en er is best wat geweld nodig om die fijn te malen. Maar voor een machine van meer dan 800 euro (op het moment van schrijven) verwacht je wel dat het geluid bij het malen en de bereiding minder is.

Voor de rest is het gros van de gebruikers erg positief. Het blijft lastig om uitspraken te doen over deze reviews, omdat het natuurlijk ook incidenteel kan zijn. Succes met je keuze!

Meer koffiemachines van Melitta bekijken? Bekijk dan het gehele assortiment van Melitta koffiemachines.

Of bekijk onze TOP-10 met de beste bonenmachines van 2022.

Melitta Barista T Smart F830-102 | video

Dit is de officiële productvideo van Melitta. Helaas zijn we nog niet in staat om onze eigen videos te maken, maar dat hopen we in de toekomst wel te doen.

Melitta Barista T Smart F830-102 | specificaties

Melitta Barista T Smart F830-102 Review » Lees dit Eerst.. (11)

Melitta Barista T Smart F830-102

Bekijk de Laagste Prijs

Over de auteur

Melitta Barista T Smart F830-102 Review » Lees dit Eerst.. (12)

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te testen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Beoordeel dit artikel:

4.9 uit 5 gebaseerd op 82 beoordelingen.

Lees meer reviews van:

Melittavolautomatische koffiemachines

Vorige review Jura D4 kopen? Lees eerst onze review Volgende review Melitta Caffeo Solo kopen? Lees eerst onze review

Gerelateerde reviews:

Delonghi Magnifica S kopen? Lees eerst onze Delonghi Magnifica S review Lees meer
Melitta Barista T Smart F830-102 Review » Lees dit Eerst.. (2024)

FAQs

What is the difference between Melitta T Smart and TS Smart? ›

But there are some differences between Melitta T Smart and TS Smart models. Firstly, Melitta TS Smart model is newer, it also has an updated Best Aroma System (Plus), it has twice as much My coffee functions (8 profiles) as T Smart models. Moreover TS Smart models has Active monitored filling level bean container.

Is Melitta a good coffee machine? ›

Limited to coffee and espresso — but still good

Still, if you look at it on its own, the Melitta Caffeo Solo does almost everything right. It's easy to clean thanks to its simplicity, easy to descale and sells for an affordable price. The Melitta Caffeo Solo brews nice coffee and has a functional, space-saving design.

How do I descale my Melitta coffee machine? ›

Briefly press the DECALC/HARDNESS button. The red LED should begin to flash. (With the DeLuxe, the word “CALC” flashes on the display.) The descaling process will run automatically.

How do you use Melitta perfect clean? ›

Take the maintenance instructions from your Melitta machine, in the maintenance instructions are the instructions on how to perform a cleaning cycle. Dependent on the type of machine, the Melitta Perfect Clean cleaning tablet can be placed directly in the powdered container for optimal cleaning.

What are the benefits of smart coffee machines? ›

Smart coffee machines can provide important data related to the usage of the machine, including (but not limited to) the last time the machine was cleaned, whether the coffee beans or milk need to be refilled and and when the quiet and busy periods are.

Who makes Melitta? ›

Melitta USA, headquartered in Clearwater, Florida, is part of the privately held Melitta Group of Minden, Germany.

Is vinegar good for descaling coffee machines? ›

Descaling a coffee maker with vinegar is a simple way to keep your machine performing at its best. With filters and grounds removed, fill the reservoir to max using half water, half white distilled vinegar. Run a brew or cleaning cycle, empty the carafe and run 2-3 more brew cycles with fresh, cool water.

Is baking soda good for descaling coffee machine? ›

Baking soda is an inexpensive natural cleaner, whitener, and descaler. Using baking soda for descaling and cleaning a coffee pot is ideal because it removes buildup without leaving an undesirable aftertaste.

How to make perfect Melitta coffee? ›

  1. Put filter on. Put filter in cone and place on top of coffee mug.
  2. Measure out coffee. Measure 2 TBSP of coffee ground medium fine per 8 oz water and disperse into the cone.
  3. Boil hot water. Boil water and then let it sit 2-3 minutes after boiling. ...
  4. Pour hot water. ...
  5. Remove cone.

How long does Melitta filter last? ›

Melitta Claris Pro Aqua Water Filter. Better tasting coffee for Melitta coffee machines. Can be used for 2 months or 50 litres.

Should you rinse coffee filter before use? ›

Rinsing the filter will help to reduce dust and residues. If you don't, these particles will find their way to your cup of coffee and tint the original flavors of coffee.

Can you reuse Melitta filters? ›

KONO filters last about the same, but Melitta and Aeropress filters can be reused many more times. it's my 4th try and the brew time was double my typical.

How big is the Melitta Barista TS? ›

Measurements
Capacity1.8 litres
Product dimensions25.9D x 46.7W x 37.2H centimetres
Item weight10.4 Kilograms
Number of items1

How do you clean a Melitta Caffeo Barista TS? ›

Step 2: descale the machine
  1. Grab the Melitta descaler.
  2. Use the coffee spoon and pour 3 spoons of descaler in the water tank.
  3. Add water to the descaler up to the 0.5L mark.
  4. Place the water tank back into the machine.
  5. Put a container of at least 700ml under the coffee outlet.
  6. Press 'Menu/OK' to confirm.
Jan 19, 2023

What is the function of the Melitta aroma selector? ›

With Melitta's patented flavour selector, you can adjust the intensity of your coffee at the touch of a button: for a mild or strong coffee. You can, for example, enjoy a pick-me-up coffee at breakfast, and a gentle feel-good coffee after lunch.

How do I choose a coffee capsule machine? ›

What to consider when buying a new coffee machine?
  1. Capacity. You want a machine that meets the needs of your household. ...
  2. Convenience. Think about how you plan to use your machine. ...
  3. Cost. Our machines cater to every budget. ...
  4. Types of coffee. ...
  5. Quality of coffee. ...
  6. Milk Frothers. ...
  7. Size of the coffee machine.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 6584

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.