Tenten voor kamperen & trekking online kopen (2024)

De tent: mobiel thuis voor bergsport, trekking en kampeervakanties

Tenten voor kamperen & trekking online kopen (1)

Vroeg of laat ontkom je als outdoorliefhebber niet aan het kopen van een tent. Of je nu een trektocht door Scandinavië plant, een fietstocht door Afrika, een expeditie naar de K2 of een kampeervakantie in het bos, voor ieder gebruiksdoel is een passende tent te vinden. Omdat je tenten in zoveel verschillende situaties nodig kunt hebben, zijn er ook verschillende tenttypes te koop met hun eigen specifieke eigenschappen. Tenten onderscheiden zich bijvoorbeeld door hun constructie. Zo zijn er tunneltenten, koepeltenten, iglotenten, geveltenten en geodetische tenten. Ook kan je tenten onderverdelen naar gebruiksdoel. Als je een tent wilt kopen heb je de keuze uit een breed assortiment van tentspecialisten zoals Hilleberg, Exped of Helsport.

  • Expeditietenten gebruik je bij de hoogste eisen wat betreft functionaliteit en duurzaamheid.
  • Wandeltenten overtuigen met hun lage gewicht en zijn gemakkelijk in gebruik.
  • Groepstenten bieden veel ruimte voor mensen en uitrusting.
  • Tipi's zijn tenten waarin zelfs tentkachels kunnen worden geïnstalleerd.
  • Familietenten bieden slaapplaatsen voor het hele gezin.
  • Camper- en caravanvoortenten zijn tenten voor de uitbreiding van een caravan of camper.
  • Trekkingtenten mogen niet ontbreken op lange tochten door de wildernis.
  • Ultralichte tenten zijn er speciaal voor outdoorliefhebbers die snel, licht en flexibel op pad willen.
  • Bivaktenten bieden een veilig onderkomen in onherbergzaam gebied.
  • Kampeertenten zijn tenten voor echte outdoorgenieters.

Natuurlijk past niet iedere tent bij ieder doeleinde en de duurste tent is voor hetgeen waar jij de tent voor nodig hebt niet per se de beste. Probeer in de ruime keuze aan tenten het overzicht te houden en kies aan de hand van de belangrijkste factoren de passende tent.

Misschien wel het meest doorslaggevende criterium bij de keuze van een tent is het aantal personen waar hij voor gemaakt is. Wie met het gezin een vakantie op de camping wil doorbrengen, zal geen eenpersoonstent of bivaktent nodig hebben. En wie een solotoer door de bergen maakt, hoeft geen 8-persoonstent voor het basiskamp te hebben. Met z'n tweeën op pad met een 3-persoonstent is mogelijk, maar eigenlijk verspil je dan wel plek in je bagage en neem je onnodige ballast mee.

De belangrijkste tentconstructies: koepeltent, geodetische tent en tunneltent

Naast het aantal personen dat in de tent moet kunnen slapen, is de constructie ook een van de belangrijkste factoren voor het bepalen van de juiste tent. Tenten zijn globaal onder te verdelen in tunneltenten, koepeltenten en geodetische tenten. De gangbaarste tentconstructie is ongetwijfeld de koepeltent, ook wel iglotent genaamd. Het heeft een rechthoekig grondzeil en twee gebogen tentstokken die elkaar in het midden kruisen. Door dit model staat de tent ook op zichzelf en hoef je hem bij windstil weer nauwelijks af te spannen. Bovendien kan je hem na het opzetten nog makkelijk verplaatsen. Het model biedt een relatief goede verhouding tussen oppervlakte en bruikbare binnenruimte. De maximumhoogte bereikt de tent echter maar op één punt.

Een koepeltent met meerdere gekruiste tentstokken heet ook wel een geodetische tent. Door de kruisingen wordt de druk van de wind of sneeuw gelijkmatiger over de stokken verdeeld. Daardoor zijn geodetische tenten duidelijk stabieler dan normale koepeltenten. Daarom worden ze vooral op expedities gebruikt, waar een maximale weerbestendigheid onder extreme omstandigheden vereist is. Afhankelijk van de hoeveelheid bagage waarmee je op reis bent, is het raadzaam op de grootte van de vestibules te letten, omdat in de binnentent zelf vaak geen plaats is voor grote rugzakken.

Tunneltenten zijn eveneens rechthoekig, maar de tentstokken kruisen elkaar niet. Deze lopen van de ene kant naar de andere parallel aan elkaar in een boogvorm. Daardoor krijgt hij vorm van een halve cilinder. In tegenstelling tot de koepeltent staat deze constructie niet op zichzelf en moet je de tent altijd goed afspannen met scheerlijnen. Het voordeel is de duidelijk betere verhouding tussen oppervlakte en bruikbare binnenruimte. De wanden zijn bij een tunneltent heel steil en daarom heb je over de gehele lengte in het midden de maximale hoogte. Meestal hebben deze tenten ook ruime voortenten, met veel plaats voor uitrusting en rugzakken.

Het nut van een binnentent

Tenten voor kamperen & trekking online kopen (2)

De meeste tenten bestaan uit een buitentent en een binnentent, maar er zijn ook eenwandige tenten, die bijzonder licht en compact zijn. De binnentent laat vocht, dat door het ademen en zweten in de tent ontstaat, naar buiten ontsnappen. Het vocht condenseert in de buitentent en loopt aan de binnenkant van de buitenwand naar beneden. Een goede ventilatie van de tent is hierbij essentieel om de vorming van condens zoveel mogelijk te beperken.

Maar ook niet iedere binnentent is hetzelfde. Bij een tent die speciaal voor de zomer gemaakt is, bestaat de binnentent alleen uit een dun gaas. Dit is vooral om muggen en andere insecten op afstand te houden en geeft slechts weinig bescherming tegen slecht weer. Bij de winterbestendige hooggebergtemodellen wordt echter dicht nylonweefsel gebruikt, dat voor warmte zorgt en winddicht is.

De meest gebruikte materialen voor tenten

Behalve het basismateriaal van het tentdoek en het grondzeil is ook de coating een belangrijk aspect van de kwaliteit van een tent. Verder maakt het materiaal van de tentstokken een groot verschil bij de prijs, het gewicht en de stabiliteit van de tent. Een gemakkelijk te vergelijken kwaliteitskenmerk is de waterkolom. Deze bepaalt hoeveel waterdruk er op een weefsel in kan werken voordat er water naar binnen dringt. Vanaf een waterkolom van 1500 mm geldt een stof als waterdicht. Zoals wel vaker zeggen technische eenheden nog niet alles, want ook de afwerking van de naden, het type impregnatie en de afgedekte ritssluitingen bepalen de kwaliteit.

De twee meest voorkomende materialen zijn polyamide en polyester. Polyamide heeft het voordeel dat het bijzonder stevig en slijtvast is. Nadeel is de gevoeligheid voor UV-straling en het feit dat polyamide in vochtige toestand uitrekt, waardoor opnieuw spannen noodzakelijk kan zijn. Om deze nadelen te compenseren wordt in hoogwaardige tenten ripstop verwerkt. De sterke extra naden verhogen de stevigheid en voorkomen dat het weefsel uitrekt. De UV-bestendigheid wordt met een siliconencoating aanmerkelijk verhoogd. Polyester is lichter en UV-stabiel. Het rekt in vochtige toestand niet uit en hoeft ook niet opnieuw te worden afgespannen. Een nadeel van polyester is dat het meer geluid veroorzaakt. Polyester klappert in de wind, wat bij hoge windsnelheden je slaap kan storen. Katoenen tenten worden voornamelijk gebruikt voor grote tipi's of groepstenten. Dit soort tenten hebben een relatief hoog gewicht en maakt ze vooral interessant wanneer je langere tijd op dezelfde plek blijft staan en de tent niet voortduren opnieuw hoeft af te bouwen en weer op te zetten.

Om het grondzeil te beschermen tegen beschadiging door scherpe stenen of wortels, is het raadzaam gebruik te maken van footprints, d.w.z. speciale extra grondzeilen die meestal verkrijgbaar zijn in afmetingen die precies overeenkomen met de afmetingen van de tent zelf. Dit verbetert de duurzaamheid van de tent aanzienlijk. Voor de tentstokken wordt glasvezel gebruikt of bij duurdere tenten aluminium. Over het algemeen worden aluminiumstokken beschouwd als steviger en van betere kwaliteit. Natuurlijk zijn hier ook kwaliteitsverschillen, die hem vooral in de legeringen zitten. In principe kan worden gezegd: hoe dikker de tentstokken, hoe stabieler, maar natuurlijk ook hoe zwaarder hij is!

Natuurlijk helpt de klantenservice van Bergfreunde je graag verder met al je vragen over de keuze van de juiste tent.

Tenten voor kamperen & trekking online kopen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 6503

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.